Derinlemesine yazılım eğitimleri için kanalımı takip edebilirsiniz...

AngularJS Nedir?

Merhaba,

Günümüzde web programlama süreci; artık salt veritabanı işlemleri ve sunucu taraflı kodlamadan ziyade, kullanıcı dostu ve etkileşimli arayüzler gerektiren ve tüm bunların yanında sunucu tarafındaki ağırlığı en asgari boyut olan bir boyut kazanmış bulunmaktadır. Yani demek istediğim o ki, orta düzeyli bir web projesinde client tabanlı yapılan işlemler sunucu taraflı yapılan ve sadece programatik uğraş gerektiren işlerden kat be kat daha fazla zaman ve maliyet gerektirmektedirler. Haliyle dünya bu değişime hızlı çözüm arayışlarına girmekte ve mevcut JavaScript yapısının yetersizlik ve hantallığı karşısında daha sağlam, hızlı ve etkili framework yapılarını inşa etmeye yönelmektedir. Bu frameworklerden biriside AngularJS’dir. Bu içeriğimizde AngularJS’nin ne olduğuna değineceğiz ve bir vade bu framework üzerinde seri tadında makaleler ele alacağız. Süreçte AngularJS’nin diğer versiyonları olan Angular2, Angular4 vs. versiyonlarınıda ele alacak ve bu konuda akıllarda soru işaretine yer bırakmamaya çalışacağız. O halde haydi buyrun başlayalım.

AngularJS Nedir?

Google tarafından JavaScript kullanılarak geliştirilmiş bir frameworktür. MVW altyapısında tasarlanmış bir mimari.

Peki MVW(Model-View-Whatever) Nedir?

MVVM(Model-View-ViewModel)de mi çalışıyoruz? yoksa MVP(Model-View-Presenter)de mi? çalışıyoruz? ya da hiçbiri değil de MVC(Model-View-Controller)de mi? sorularını sormayın diye oluşturulmuş ve bir modeliniz olsun, birde sonuçları göstereceğiniz viewiniz olsun yeter gerisi her ne olursa olsun diyen bir yaklaşım.

AngularJS’nin Avantajları Nelerdir?

  • Dependency Injection(Bağımlılık Enjeksiyonu)
    Aslında bir tasarım deseni olan ve hatta Dependency Inversion ile prensip haline(SOLİD) gelen Depedency Injection, programatik olarak bağımlılıkları minimize etmeyi ve yönetmeyi hedeflemektedir.AngularJS, bağımlılık enjeksiyonunu fıtratında barındırmakta ve rahatça bu işlemi gerçekleştirmektedir.
  • Two Way Data Binding(İki Yönlü Veri Bağlama)
    AngularJS’in en güçlü ve etkili özelliklerinden birisidir diyebiliriz. Model ve View arasında eşzamanlı bir etkileşim kurar. Modelde bir değişiklik olduğu an bunu Viewdeki ilgili alana yansıtır. Aynı şekilde tam tersi geçerli olduğunda yani viewde oluşan bir değişiklik anında model üzerinde de kendini gösterecektir.
    Two Way Data Binding(İki Yönlü Veri Bağlama)
  • Test Edilebilirlik
    AngularJS uygulamalara kolayca test yazmamızı sağlamaktadır.
  • MVC, MVVM ya da MVP
    İçeriğimizin başında belirttiğim gibi AngularJS MVW yaklaşımını sergilemektedir. Burada W(Whatever) her hangi bir şey(C-Controller, VM-ViewModel ya da P-Presenter) olabilir.

AngularJS’yi Kullanabilmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Tabi ki de frameworkü elde edip projeye entegre etmeniz gerekmektedir. Bunun için https://angularjs.org/ adresinden ilgili frameworkü elde edip kullanabilirsiniz.

İşte gördüğünüz gibi AngularJS teoride bu çerçevede değerlendirilebilir bir kütüphanedir.

Bir sonraki makalemizde AngularJS’nin temel teknik boyutunu ele alacağız.

O halde sonraki yazımızda görüşmek üzere diyorum ve iyi çalışmalar diliyorum…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir