Derinlemesine yazılım eğitimleri için kanalımı takip edebilirsiniz...

Asp.NET MVC 5’e Giriş Yapalım

Microsoft’un .NET çatısı altında Asp.NET MVC mimarisine verdiği önem her geçen gün kendini göstermektedir.Şahsen Asp.NET Web Forms ile web programlayan ben Asp.NET MVC mimarisine geçiş yaptıktan sonra Asp.NET Web Forms yapısını unutmaya başladım.Bunun bir çok sebebi olmasının yanı sıra Asp.NET MVC mimarisinin çok geniş ve her geçen gün güncel yapılarının doğmasından kaynaklanmaktadır.Bu doğan yapılar hem çok kullanışlı hem de yeni düzen internet dünyasına uyumlu bir altyapı sergilemektedirler.Gel gör ki, bu yapıların üzerine bu sefer yeni tasarısıyla Asp.NET MVC 5 gelmiştir.Asp.NET MVC 5 mimarisini kısaca özetlemek gerekirse, bir çok getirdiği yeni özelliğinin yanında Attribute Routing yapısını getirmesi en büyük yeniliklerinden birisidir.Şimdi gelin hepberaber, Asp.NET MVC 5’e temel bir giriş yapalım.

Visual Studio ortamında bir Asp.NET MVC 5 projesi açarken sizi, önceki deneyimlerinizden çok uzak bir başlangıç ekranı karşılamaktadır.Bana sorarsanız Asp.NET MVC mimarisinden bihaber olan biri MVC öğrenmek için Asp.NET MVC 4 versiyonuna kadar temel versiyonları öğrenmek zorunda, lakin Asp.NET MVC 5 için ise önceki versiyonları bilmeden yeni ve sıfırdan bir başlangıç yapabilmektedir.

Her neyse…

Şimdi biz bir Asp.NET MVC 5 projesi oluşturalım.
New Project” dediğimiz zaman aşağıdaki gibi bir pencereyle karşılaşacağız.
Asp.NET MVC 5

Dikkat ederseniz eğer “.NET Framework 4.5.1” versiyonu seçilidir.Burada minimum 4.5 versiyonu olması yeterlidir.

Ben adı “MVC5Giris” olan bir proje oluşturmak için “OK” butonuna tıklıyorum ve karşıma aşağıdaki gibi bir pencere geliyor.
Asp.NET MVC 5 proje oluşturma

İşte hepimizi şok eden ve kafamızı karıştıran o meşhur ekranımız burasıdır.Asp.NET mimarisinde kullanabileceğimiz tüm teknolojiler ve proje türlerini içinde barındıran ve projelerimizi istediklerimizle oluşturmamızı sağlayan bir yapıda modifiye edilmiştir.Projemizi oluşturmak için “OK” butonuna tıklayalım.

Asp.NET MVC 5 ile Solution Explorer penceremizde neler değişmiş inceleyelim.

Asp.NET MVC 5 solution explorer

Solution Explorer’a dikkat ederseniz Startup.cs dosyası eklenmiştir.”App_Start” klasörü içine eklenmiş olan “Startup.Auth.cs” isimli sınıfın ana dizinde bir partial sınıfıdır.”fonts” isimli klasör ise büyük ihtimal “img” klasörü yerine eklenmiştir.MVC 5’te “Content” klasöründen “img” klasörü çıkarılıp ana dizine yerleştirilmişti.Eğer ki “Content” klasörünün içine girerseniz Bootstrap CSS Framework‘ü kullanıldığınıda göreceksiniz.

Şimdi sıra Asp.NET MVC ile ilk Controller’ımızı oluşturmada ve View katmanında “Merhaba Dünya” yazmada 🙂
Projemize Controller ekleyebilmek için bilinen kombinasyon değişmemiştir.

“Controllers” klasörüne sağ tıkla -> “Add” sekmesinden -> “Controller” sekmesine tıkla

Asp.NET MVC 5 controller ekleme

Controller eklemenin kombinasyonu değişmemiş olabilir ama karşımıza çıkan ekranda eski halinden eser bırakmamışlar.
Asp.NET MVC 5 controller ekleme 2

Gördüğünüz gibi bu ekranda Scaffold Template‘i seçtirmektedir.Şimdilik Empty olan template işimizi görecektir.”Add” butonuna basalım.

Asp.NET MVC 5 controller ekleme 3

“Ornek(Controller).cs” isimli bir Controller sınıfı oluşturmuş olduk.

    public class OrnekController : Controller
    {
        public string Index()
        {
            return "Merhaba dünya";
        }
    }

Eğer “Index” metodunun View dosyasını oluşturursanız(ki bilindiği gibi hiç bir değişiklik yoktur) projeyi derleyip çalıştırdığınız zaman “Ornek/Index” adresinde “Merhaba dünya” yazısını göreceksiniz.

Asp.NET MVC 5’e şöyle bir yüzeysel göz atmış olduk.Faydalanmanız dileğiyle…
Sonraki yazılarımda görüşmek üzere…
İyi çalışmalar olsun…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir