Derinlemesine yazılım eğitimleri için kanalımı takip edebilirsiniz...

Azure Functions Serisi #1 – Azure Functions Nedir?

Merhaba,

Bu içeriğimizde Azure Functions Yazı Serisinin ilk makalesi olan Azure Functions giriş konusunu ele alarak ne olduğuna ve özelliklerine dair incelemede bulunacağız.

Azure Functions Nedir?

Normal şartlarda bir kodu çalıştırabilmek için o kodu server tarafında IIS, Kestrel Server vs. gibi sunucular eşliğinde ayağa kaldırmamız gerekmektedir. Azure Functions ise Azure cloud sisteminde çalıştırılacak kodun, çalışacağı altyapıyı(CPU, RAM, DISK, OS, Container, Runtime vs.) tamamen biz geliştiricilerden soyutlayarak neredeyse hiç düşünmemize gerek kalmaksızın çalıştıran bir servistir. Sadece fonksiyonun yazılması ve ne zaman çalışacağını belirleyecek olan trigger’ın tanımlanması yeterli olacaktır.

Fiyatlandırması Nasıldır?

Fiyatlandırmayı belirleyebilmek için dört faktör esas alınmaktadır;

  • Fonksiyonun çalışma sayısı
  • Fonksiyonun çalışma süresi
  • Fonksiyonun kullandığı memory
  • Fonksiyonun kullandığı network miktarı

Azure Functions yapısı gereği scalable(ölçeklendirilebilir)dır

Azure Functions Özellikleri Nelerdir?

  • Herhangi bir altyapı işlemine gerek kalmaksızın kodu ayağa kaldırıp serverless mimari inşa edilmesini sağlar.
  • Çoklu dil desteği sağlar.
  • Diğer Azure servislerle entegre çalışır.
  • NPM, Nuget gibi paket yöneticileri kullanılabilir.

Azure Functions Bağlı Olduğu Servisler Nelerdir?

Azrue Functions Serisi #1 - Azure Functions Nedir?Azure Function servisi, mutlaka bir Azure Storage servisi ile birlikte kullanılmalıdır. O yüzden Azure Function ile birlikte Azure Storage account’u oluşturulması zaruridir.

Azure Function içerisinde oluşturulmuş functionlarla ilişkili durum bilgileri Azure Storage içerisine kaydedilir. Dolayısıyla her bir Azure Function Application’ı için bir Azure Storage account’una ihtiyacımız olacaktır.

Tabi ki de bir Azure Storage hesabına birden fazla Azure Function bağlanabilir. Lakin bu durum önerilmemekte ve her bir Azure Function’a ayrı bir Azure Storage hesabı oluşturulması best practice açısından da tavsiye edilmektedir.

Ayriyetten Azure Functionslara zorunlu olmasada Application Insights’da bağlanabilir. Application Insights, canlıya alınan herhangi bir uygulamanın davranışlarını izleyebilmemiz için monitör işlemi gerçekleştiren bir servistir. Çoğu servis için kullanılabilmektedir. Belli bir kullanıma kadar ücretsizdir.

Application Insights, Azure Functions’lar için default olarak enable gelmektedir.

Evet… Böylece Azure Functions yazı serisinin birinci makalesinin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Sonraki içeriğimizde Azure Function Plan türleri üzerine kalem oynatıyor olacağız.

O halde şimdilik görüşmek üzere…

İlgilenenlerin faydalanması dileğiyle…
İyi çalışmalar…

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. 02 Ağustos 2020

    […] Azrue Functions Serisi #1 – Azure Functions Nedir? […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir