Derinlemesine yazılım eğitimleri için kanalımı takip edebilirsiniz...

Database Yedek Alma

Bu yazımda SQL Server 2008 de veritabanı yedeği alma yöntemlerini anlatacağım.

1. YÖNTEM :

— 1 . SQL SERVER ın çalışmasını durdurun.(Object Explorerdan üzerine sağ tıklayıp Stop diyerek ya da masaüstünden Bilgisayarıma sağ tıkla – Yönet – Hizmetlerden SQL SERVER ı bul,üzerine sağ tıkla Durdur de)
— 2. Yedeğini alacağınız database in mdf ve ldf dosyalarının bulunduğu dizine git ve o dosyaları kopyalarayarak istediğin yere al. artık databasenin yedek dosyaları elinde.
— 3. Yedeği yükleyeceğin sql servera management studiodan bağlan.
— 4. Databases e sağ tıkla Attach de.
— 5. Açılan pencereden Add tışuna tıkla ve mdf dosyasının olduğu lokasyonu göster.
— 6. OK ile database i geri yüklemiş oldun.
—————————————————–
2. YÖNTEM

— 1. Yedeğini almak istediğin database e sağ tıkla. Tasks-BackUp seçeneğine git. Açılan pencereden BakcUp Type kısmından Full,Differantial ya da Transaction Log hangi tipte yedek almak istiyorsan seç (Full tavsiye edilir.)
— 2. Aşağıdan Add tuşuna tıklayarak yedek dosyasını hangi diske yükleyeceğini seç.
— 3. Belirttiğin diskte uzantısı bak olan bir dosya oluşacaktır. artık elinde yedek dosyası var.
— 4. Bu dosyayı geri yüklemek için izleyeceğin adımlar şöyle. SQL Server da boş bir veritabanı oluştur.O veritabanı üzerine sağ tıkla Tasks-Restore-Database seç. Aşağıdan From Device kutusunu işaretle açılan pencereden Add seç. açılan pencereden .bak dosyasının olduğu dizini göster. Eğer dosyayı göremezsen aşağıdan All Files seç. Yedek dosyaını gördüğünde onu seç OK de. Karşına bu dosyanın hangi tarihte oluşturulduğu vs. bilgisi gelecek. Bunu başındaki check kutusunu işaretle ve ok de yedek dosyası geri yüklenecektir.

—————————————————–

3. YÖNTEM (BUNU KULLANIN)

— 1 . Yedeğini almak istediiniz database e sağ tıklayın. Tasks – Genrate Scripts seçin.
— 2. Karşınıza bir wizard gelecek Next deyin. Karşınıza 2 seçenek gelecek. Üstteki (database and all … olan) ile database içindeki bütün tabloların, stored procların, triggerların v.s. nini yedeğini alacağınız belirtmiş olursunuz. Alttaki seçeneği işaretlerseniz, database içinde neyin yedeğimi alacağınızı siz seçersiniz. üsttekini seçin. Next deyin.
— 3. Karşınıza gelen pencereden File Name ksımından, yedek dosyasının nerede oluşturulacağını belirleyin.
— 4. Advanced düğmesine tıklayın, açılan pencerexen Types of data to sxcript in karşısından Schema Only seçerseniz sadece tablo yapısını (verileri değil), Data Only seçerseniz sadece verileri (tablo yapılarını değil), Schema and data seçerseniz de hem tablo yapılarını hem de verileri yedekleyeceğiniz söylemiş olursunuz. Schema and data seçin. Next Next Next diyerek yedek alma işlemini bitirin.
— 5. Yedeği geri yüklemek için oluşturulan script dosyasını aynı Northwind yükler gibi management studioya sürükleyin.
— 6. Karşınıza gelen kod lar içinde use master kısmını silin ve execute deyin. Yedek dosyası geri yüklenecek ve database oluşacaktır.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir