SEO Mantığı – Popülarite
Bir sitenin ekolojik beslenme kaynağı genellikle arama motorlarından aldığı ziyaretçi kitlesidir.Arama motorlarında üst sıralara çıkmak demek sitenizin ücretsiz ve bir o kadar da rahat reklam mekanizması demektir.Ben buna “Doğal Reklam” diyorum.İçeriğimizi arama motorları okuyarak listesine ekliyor ve birde üst sıralarda sitemizi listeleyip daha çok ziyaretçiye reklamımızı yapıyor.Ancak durum analizi yaparsak, arama motorlarında üst sıralarda çıkıp doğal reklam mekanizmasından yararlanmak için, sitemizin “Yapay Reklam“‘larla desteklenmesi lazımdır.Unutmayalım ki, üst sıralarda bulunan siteler reklamını iyi yapmış sitelerdir.Bir sitenin SEO başarısı o sitenin Popülarite’sine bağlıdır.Popüler bir site tanıtım ve yapay reklamını hakkını vererek yapmıştır.Haliyle Google amcada üst sıralara çıkıp doğal reklamdan yararnacaktırda.Gelin, bu yazımızda SEO Mantığına giriş yapıp ilk öğemiz olan “Popülarite” kavramını irdeleyelim.
Bir sitenin popülaritesi nasıl yapılır?
Bu soruya sıradan bir cevap vermek yerinde olacaktır.
Dış etkenler sayesinde sitemizi internet aleminde yaymak(forumlar, portallar vs), olabildiğince sitemize ziyaretçi çekmek, başka kaynaklarda site hakkında yapılan bilgilendirme ve link paylaşımlarında bulunmak sitemizin popülaritesini arttıracaktır.
Bizim mevzumuz bir sitenin nasıl popülariteye sahip olabildiğini irdelemek değildir.Bu işi hayal gücünüzü kullanarak başarabilirsiniz.
Google amca bir sitenin popüler olup olmadığını yaptığımız tanıtımlardan ve sitemiz hakkında başka kaynaklardan bilgilendirme ve link paylaşımlarından, ziyaretçi sayısının düzenli bir şekilde artışından analiz eder.Bu dış etkenlerin sayısı ve aktifliği daha da artarsa sitemizin popülaritesi yükselecek ve bir o kadar doğal ve sağlam yapıya kavuşacaktır.
Dikkat !!! Google tarafından bir sitenin popülarite analizi açıldığı anda başlar ve sitenin yayın akışındaki her türlü içerik eylemlerindeki durum dikkate alınıp arama sonuçlarına yansıyacaktır.
Google siteden nasıl haberdar olur?
Hepimizin bildiği gibi internet aleminde Google’ın botları her siteye girip çıkmaktadır.Bu botlar internet ağında durmadan aktiftirler.Notmal şartlarda yeni açılan bir siteyi bulup indexlemeye başlarlar.Daha sonraki süreçte indexlerinde bulunan bu sitelere belirli periyotlarda ziyarette bulunurlar.Bu ziyaretler sonucu güncellenmiş ya da yeni eklenmiş içerikleri(veya sayfaları) yeniden indexleyip arama sonuçlarına yansıtacakları veritabanını daha çok zenginleştirmiş olurlar.
Haliyle bir site ilk açıldığı anda hiç bir girişimi bulunmamışsa arama motorları bodoslama bu siteyi bulamaz.Google botlarıyla siteyi daha hızlı tanıştırmanın bir kaç usulü vardır.Bunlardan birisi ve bence en zahmetsizi sitemizi “Google Dizini“‘ne manuel bir şekilde eklemektir.Bu sayede Google botlarını sitemize gelmesini beklemeden Google’ı sitemizden haberdar etmiş oluyoruz.Haliyle Google açısından sitemizin bir kimliği oluyor ve Google botlarını direkt bizim siteye yönlendiriyor.
http://www.google.com.tr/add_url.html adresinden yeni açtığınız sitenizi google dizinine ekleyebilirsiniz.
Bilgi !!! Google’daki siteniz tüm indexlerini ‘site:siteadi.com‘ şeklinde aratarak bulabilir ve bilgilenebilirsiniz.
Bilgi !!! Sitenizin Google’da sitenizin listelenip listelenmediğini anlamak için ‘info:siteadi.com‘ şeklinde aratarak bilgilenebilirsiniz.
Link almak ve Link vermek kavramları nelerdir?
SEO’nun temel prensiplerinden ve vazgeçilmezlerinden olan bu terimler kesinlikle dikkate alınmalıdır.SEO açısından doğru ve etkili bir link almak kadar link vermekte büyük önem teşkil etmektedir.Sitelerin popüler olması link alarak, başkalarının popülerliğinden istifade etmesine de link vermek denir.
Link Almak, Google açısından tavsiye edilen, faydalı olan ve önerilen anlamına gelmektedir.
Link alınan sitelerin içerik olarak benzer olması Google açısından önemli bir husustur.Haliyle kadınlarla alakalı bir içeriğe sahip bir sitenin, sanayi mamülleri içeriğine sahip bir siteden link alması pekte mantıklı bir yaklaşım değildir.Eğer siteniz benzersiz ya da sıradışı bir içeriğe sahipse, ucuz maliyette aynı içerikten bir site oluşturulmalı ve bu siteler üzerinden link alınmalıdır.
Popüler olanla kaynaşmak demek popülaritenizi yükseltir.Lisedeki en güzel ve en popüler kızla çıkmak, sizi en popüler erkek yapacaktır.Haliyle link alış verişlerinizi popüler olan sitelerle yapmayı deneyiniz.
Unutmayalım ki, SEO açısından bir sitenin Popülarite’si çok ama çok önemlidir.Google kanaatinizi verirken sizi size sormaz, komşularınızdan sorar ve aranızdaki ilişkileri analiz ederek kanaat getirir.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..
İyi çalışmalar..
Yardımcı Kaynak : Gülten, Kaan (2012), Uzmanından SEO (Yayınlandığı Yer: dikeyeksen).
Teşekkürler dostum .Tam Aradıgım Gibi Bir makale Olmuş.
Faydalandıysan ne mutlu bana dostum 🙂